Työn tavoite


[edellinen sivu] [seuraava sivu] [sisällysluetteloon] [etusivulle]

Tämä työ sai alkunsa tarpeesta vaihtaa tekijän purjeveneeseen monipuolisempi ja ennen kaikkea oikein toimiva loki. Veneeseen kuului alkuperäinen elektroninen loki vuodelta -81, joka ei mittausten mukaan näyttänyt oikein, vaan n. 20% liian vähän. Pieni poikkeama näytössä on normaalia, koska loki mittaa veneen sivuuttaman veden liikkettä, eikä veden virtaus juuri koskaan ole anturin asennuspaikassa optimaalinen. Virheen kompensoimiseksi on lokissa yleensä mahdollisuus säätää näyttöä, esim. noin +-50% rajoissa. Em. 20% virhe oli kuitenkin jäljellä kun säätö oli käytetty loppuun. Koska anturin asennuspaikka on sama kuin muissa samantyyppisissä veneissä, on todennäköisintä että alkuperäinen loki on rikki. Kyseistä mallia ei enään valmisteta ja huolto olisi maksanut suhteettoman paljon.

Toissijaisena tavoitteena oli saada kokemuksia sulautetun järjestelmän tekemistä itse alusta loppuun asti. Kirjoittaja on ollut mukana useiden sulautettujen järjestelmien suunnitelussa, lähinnä määrittelemässä vaatimuksia ja toteuttamassa ohjelmistoja, mutta parhaan kokonaiskuvan asiasta saa ehkäpä vain viemällä koko projektin läpi itse.

Vaikka tavoitteena oli tehdä vain yksi kappale suunnitellusta laitteesta aiottuun käyttöympäristöön, ei aikomuksena ollut kuitenkaan missään vaiheessa rakentaa tyypillistä yksittäiskappaletta. Alusta asti kolmantena tavoitteena oli saada aikaiseksi sellainen laitteisto, jota voi käyttää muidenkin "omien" sulautettujen järjestelmien toteuttamisessa.

Loki: Veneen matka- ja nopeusmittari

Loki on mittari, jonka tehtävänä on mitata veneen kulkema matka ja sen nopeus (navigoinnin kannalta matkan mittaaminen on tärkeämpi tehtävä, käytännössä myös nopeus on mukava tietää). Matkan ja nopeuden mittaamisen ohella useisiin digitaalitekniikalla toteutettuihin mittareihin sisältyy muita toimintoja, kuten kello, keskinopeuden laskeminen ja yksi tai useampia käyttäjän nollattavia matkamittareita. Käytössä on myös yhdistelmämittareita, joissa yhdellä näyttöyksiköllä esitetään useiden veneeseen asennettujen antureiden välittämä tieto (kaikuluotaimen ja lokin yhdistelmä lienee tavallisin).

Digitaalitekniikkaan perustuvat lokit ovat suhteellisen uusi tuoteryhmä vene-elektroniikassa. Aikaisemmin lokit ovat olleet joko kokonaan mekaanisia tai ns. elektronisia, joissa veneen pohjaan asennetulta anturilta saatava, yleisimmin pulssisignaali muunnetaan pulssi-jännitemuuntimella ja esitetään sopivalla asteikolla varustetulla analogisella mittarilla. Paineen mittaamiseen perustuvia lokeja käytetään nopeiden moottoriveneiden nopeuden mittaamiseen.

Toteutuksen lähtökohdat

Laitteen käyttöpaikaksi tulevan veneen pohjaan asennettu anturi vaikutti käyttökelposelta, koska yhdistettynä väärin näyttävään mittariosaan se antoi tarkasti saman verran virheellisiä tuloksia. Tässä työssä jäi siten uusittavaksi vain mittariosa (anturiosan rakentaminen itse olisi myös turvallisuusriski, koska se asennetean pohjaan porattuun reikään vesilinjan alapuolelle eikä omatekoisen anturin ympäristöolosuhteiden, mm. aaltojen painevaikutuksen, kestokyvystä ole helppoa saavuttaa varmuutta).

GPS-navigaattorien vaikutuksesta veneilyyn

Tähän työhön liittyen voidaan kysyä, kannattaako koko laitteen tekeminen tai edes valmiina ostaminen, koska nykyisin jo varsin edulliseen hintaan saatavat GPS-navigaattorit ilmoittavat lokinkin mittaaman matkan ja nopeuden (muiden ilmoittamiensa tietojen lisäksi). GPS-navigaattorin etuna on myös matkan ja nopeuden ilmoittaminen "suhteessa pohjaan", eli kiinteään koordinaatistoon, kun loki mittaa suhdetta veteen joka saattaa liikkua (joki, vuorovesialueet).

Vastaus on varsin yksinkertainen: GPS-navigaattori ei riitä korvaamaan lokia, koska se on riippuvainen USA:n ylläpitämien satelliittien lähettämästä ns. siviilitarkkuuden paikannussignaaleista, jotka saatetaan jopa kytkeä pois päältä USA:n joutuessa sotaan. Veneilyssä turvallisuus on yksi keskeisimmistä asioista, joista tulee pitää huoli, eikä riippuvuus ulkoisista järjestelmistä (varsinkaan sellaisista, jotka ovat täysin veneilijän vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella) ole kirjoittajan mielestä viisasta. Loki on myös veneiden katsastusohjeiden [SPL95] edellyttämä varuste ylemmissä katsastusluokissa.


[edellinen sivu] [seuraava sivu] [sisällysluetteloon] [etusivulle]

[versio 1.5, 1996/03/09 15:00:54] [Lähetä palautetta Laurille]

Copyright © 1996 Lauri Aarnio. All Rights Reserved.