Satamia, nähtävyyksiä ja puuhaa lapsille


Mikä oli mukavin saari, jossa käytiin lomalla ?

"Hanko", kuului vastaus pienestä suusta.

-- Erään toisen veneilijän lapselleen esittämä kysymys

Mikä tekee satamasta lapsiystävällisyyden ?

Tapauksesta riippuen vaikuttavia seikkoja on monia. Kaupunkityyppisessä kohteessa kriteerit ovat tietysti aivan erilaiset kuin luonnonläheisemmissä kohteissa. Varsinaisissa luonnonsatamissa ei tietenkään ole mitään nimenomaan lapsia varten suunniteltuja kohteita, satama tulee olla luonnostaan kiinnostava kohde lapsille. Omien lastemme ollessa vielä sen verran pieniä, etteivät luonnonsatamien erot lasten kannalta ole suuremmin painottuneet, olen ottanut alla olevaan luetteloon vain yhden luonnonsataman (tähänkin liittyen haluaisin kuulla muiden purjehtijoiden kokemuksia).

Alla oleva kokoelma satamista kattaa vain todella pienen osan paikoista, joissa olemme vierailleet (yleensä kohteita kertyy n. 25 neljän viikon reissun aikana). Jokainen listalle päässeistä satamista tarjoaa kuitenkin jotakin erikoista, joko lasten tai heidän huoltamisensa kannalta :-)

Yleisiä havaintoja palvelusatamista:

Satamatiedoissa usein mainittu "leikkipaikka" voi kokemustemme mukaan tarkoittaa pahimmillaan jotakin vaatimatonta puunoksaan ripustettua keinua puolen kilometrin päässä satamasta. Parhaimmillaan sataman läheisyydestä löytyy kuitenkin todella kiinnostavaa toimintaa lapsille.

Huom. Alla on käytetty astemerkin sijasta sijaintimerkinnöissä alaviivaa (_) toimitusteknisistä syistä.

Itäinen suomenlahti (karttasarja A)

Porvoo

Sijainti: 60_23,2'P 25_39,9I (karttasarja A/714)

Porvoo tarjoaa hyvät huoltomahdollisuudet. Satamamaksuun (60mk v.1997) sisältyi pesukoneen ja kuivausrummun käyttömahdollisuus. Porvoossa on myös paljon nähtävyyksiä, mm. pieni nukke- ja lelumuseo.

Sataman huonoihin puoliin kuuluu syrjäinen sijainti pääväyliltä kapean, kiemurtelevan väylän päässä, joten Porvooseen ei "poiketa" purjeveneellä, sinne mennään käymään.

Vierailtu viimeksi: 1997

Läntinen suomenlahti (karttasarja B)

Elisaari

Sijainti: Älgsjölandetin lounaispää (karttasarja B/724). Numero: 251

Elisaaressa on helsingin kaupungin ulkoilualue. Satama on erittäin suojainen. Vesi lämpenee tyypiillisesti jo alkukesästä uintilämpöiseksi.

Alueella on mm hyvin merkitty luontopolku joka osittain kulkee lammashaan läpi.

Vierailtu viimeksi: 2001

Tammisaari

Sijainti: 59_58,6'P 23_26,0'I (karttasarja B/726,727)

Tammisaaressa on todella hyvin varustettu leikkipuisto venesataman välittömässä läheisyydessä. Puistossa oli jo -96 useita erilaisia keinuja ja kiipeilytelineitä sekä mm. pienoisjuna, johon lapset pääsivät kyytiin (maksullinen). Sataman vieressä on myös hyvä hiekkaranta.

Huonoa Tammisaaressa on sen sijainti pitkällä sivussa ohikulkuväylistä. Toisin kuin Hankoon, Tammisaareen ei voi purjeveneellä vain poiketa (vrt. Porvoo).

Vierailtu viimeksi: 2002

Hanko, Itäsatama ja Itämeren portti

Sijainti: 59_49,2'P 22_58,3'I (karttasarja B/728)

Kaksi satamaa, kaupungin puolella itäsataman vierassatama, meren puolella pikkusaarille/luodoille rakennettu Itämeren portti. Jälkimmäinen on kalliimpi, mutta ehkä hieman rauhallisempi.

Uimaranta sataman vieressä.

Pieni leikkipuisto sataman yhteydessä. Isompaan leikkipuistoon on hieman matkaa (itään vierassatamasta)

Lyhyitä päivämatkoja tehtäessä on Hankoa vaikea välttää, ja kaupungilla kuljettaessa lelukauppojen kiertämienen voi olla yhtä vaikeaa.

Vierailtu viimeksi: 2003

Turunmaan saaristo (karttasarja D)

Kasnäs

Sijainti: 59_55,2'P 22_24,7'I (karttasarja D/730,734)

Lähellä satamaa sijaitsee Saaristomeren kansallispuiston luontokeskus Sinisimpukka. Se tarjoaa paljon mielenkiintoista katsottavaa myös lapsille. Keskuksesta löytyi myös mukava, hyvin varustettu leikkinurkka.

Vierailtu viimeksi: 2002

Gullkrona

Sijainti: 60_05,3'P 22_05,4I (karttasarja D/747)

Gullkrona on mielestämme eräs saaristomeren parhaiten hoidetuista satamapaikoista. Saarella vakituisesti asuva Erikssonin perhe pitää alueen erittäin hyvässä kunnossa ja on rakentanut useita pienimuotoisia, lapsia kiinnostavia kohteita ja nähtävyksiä (-96 oli käytössä ainakin lasten lautta pienen lahdelman yli ja "peikkopolku").

Saaren palveluihin kuuluvat kalanmyynin lisäksi mm. kaksi saunaa, joita saa vuokrata kohtuulliseen hintaan.

Vierailtu viimeksi: 2002

Björkö

Sijainti: 59_54,4'P 21_41,0'I (karttasarja D/754)

Saaristomeren kansallispuistoon kuluva luonnonsatama. Erittäin suojainen.

Saaren erikoisuus on makeavetinen järvi (järven ympäri ei kannata lähteä kiertämään pienten lasten kanssa! retki kestää pitkälti toista tuntia ja edellyttää paljon kiipeilyä).

Vierailtu viimeksi: 1994

Turku, aurajoki

Sijainti: 60_26,2'P 22_14,3' (karttasarja D/740,741a)

Turussa on paljon mielenkiintoisia nähtävyyksiä, mm. Turun linna ja merimuseo.

Vierailtu viimeksi: 2002

Naantali

Sijainti: 60_28,2'P 22_01,1'I (karttasarja D/741a)

Naantalin suurin nähtävyys lasten kannalta on tietysti Muumimaa.

Vierailtu viimeksi: 1998

Ahvenanmaa (karttasarja C)

Maarianhamina, itäsatama

Itäsataman vieressä sijaitsee Lilla holmen [http://www.turist.aland.fi/barn_fi.html], ulkoilualue jolla on lintuja ja muita eläimiä.

Vierailtu viimeksi: 2002


[Lähetä palautetta perhepurjehdussivuista]

[Takaisin perhepurjehdussivujen etusivulle]

[Takaisin Laurin kotisivulle (http://www.aarnio.org/lauri/)]