Matkakertomuksia


"Kivaa täällä purjehtimassa"
-- Hanna, 3 vuotta, piirrellessään kesän 1996 sateisimpana päivänä (lämpötila 13C)

Linkkejä

Timo Jortikan kertomus matkastaan perheensä kanssa maapallon ympäri (kesto 2.5 vuotta, lähtiessä Joonas-poika oli 2.5-vuotias)

Kesällä lomalle

Aarnion perheen lomakokemuksia:

1993, kuukauden ikäisen kanssa kylmään ja pimenevään elokuiseen saaristoon

Ensimmäinen lapsemme Hanna syntyi juhannuksena. Lähdimme lomalle elokuun alussa ja purjehdimme tyhjenevässä saaristossa koko elokuun. Säät olivat kylmiä ja sateisia, erityisesti elokuun viimeinen viikko. Veneen lämmittämiseen kului yli 20 litraa valopetroolia, enemmän kuin seuraavina vuosina yhteensä.

Opittua:

  • Elokuun loppu ei välttämättä ole kovin hyvä aika lähteä kesälomalle merellä - toisinaan säät voivat olla suosiollisiakin, mutta todennäköisyys sellaisille ei enään ole kovin suuri. Alle 2kk ikäinen vauva on toisaalta pidettävä lämpimänä.

  • Elokuun lopussa myös monet palvelusatamat ovat jo kiinni viikolla, ei voi varmasti laskea pääsevänsä pesulle rannassa tai pääsevänsä käyttämään pesukonetta. Vastaavasti silloin ei tietysti löydy satamamaksujen kerääjää etsimälläkään.

  • Rintareppu on mainio vauvankuljetusväline hankalassa maastossa

Tämän kesän myötä olimme kokeilleet kesäloman pitämistä kaikkina kesän viikkoina kesäkuun alun ja elokuun lopun välillä. Seuraavan kesän loma päätettiin pitää kokonaisuudessaan heinäkuussa parempien säiden toivossa, todennäköisyys hyville säille ainakin olisi suurempi.

1994, kuuma, helteinen heinäkuu

Heinäkuusta tuli todella kuuma. Yksivuotiaan Hannan nukuttaminen päiväunille veneessä, jossa oli kuumaa kuin saunassa oli välillä vaikeaa. Ajatus siitä, ettei Suomessa veneillessä ole koskaan turhan kuuma osoittautui vihdoinkin vääräksi.

Opittua:

  • Talvella olin ostanut lasten turvavaljaat siltä varalta, että villi yksivuotias pitäisi sitoa kiinni ettei vain karkaisi ja mereen putoaisi. Tyttö osoittui kuitenkin rauhalliseksi, eikä turvavaljaita karkaamisvaaran takia tarvittu - niitä käytettiin Hannalla pelastuliivien sijasta säätilan takia (yli 30C lämpötilassa kauluksellinen pelastusliivi ei varmasti ole ollenkaan mukava. Itsellenikään en sellaista pukisi)

1995

1995 veneilyt jäivät vähiin:

Opittua:

  • Synnytyksen jälkeen ei välttämättä heti pysty lähtemään merelle (-93 mitään ongelmia ei ollut, mutta kaikki ei aina tapahdu samalla tavalla). Matkapurjehdus piti peruuttaa.

1996, kurja alkukesä teki tilaa saaristoon

Jälleen lähdettiin lomalle heinäkuun alkupuolella, mutta nyt eivät säät olleet yhtä suosiollisia. Alkupuoli satoi ja tuuli kovaa, matkaa tehtiin sitten hitaammin. Mm. Elisaaressa oltiin yhden yön sijasta kolme ja Hangossa samoin. Monet olivat kyllästyneet ja lähteneet kotimatkalle kesken lomansa.

Opittua:

  • Kuten tämän sivun alussa oleva kommentti kertoo, ovat lapset yllättävän sopeutuvaisia vallitseviin oloihin!

1997, neljä lasta ja kaksi aikuista veneeseen ja merelle

Aikaisempien kokemustemme perusteella yhden vauvan kanssa voi aivan hyvin lähteä purjehtimaan, mutta odottaessamme kaksosista saatoimme arvata vain sen, että hyvällä tuurilla päästään lähtemään (ja huonolla tuurilla valvotaan kotona vuorotellen!).

Pojat syntyivät kesäkuun puolivälissä, merelle lähdettiin ensimmäisen kerran viisi viikkoa myöhemmin. Noin viikon mittaiseksi suunniteltu matka lyheni päivällä, koska makea vesi loppui (pahasta sinilevätilanteesta johtuen kulutus ylitti kaikki arviomme. Merivettä ei voinut käyttää edes käsien pesemiseen). Kotiin palattiin pitämään ristiäiset, joiden jälkeen lähdettiin uudestaan merelle vielä viikoksi.

Opittua:

  • Vesitilannetta kannattaa seurata tarkasti.

    Matkan jälkeen rakensin makeavesitankkiin yhdistetyn pinnankorkeusmittarin.

  • Neljän pienen lapsen kanssa purjeveneessä ei tule vapaa-ajan ongelmia (ei tarvitse miettiä esim. kirjojen lukemista ajanvietteeksi, sittenkään kun lapset ovat käyneet nukkumaan).

Vuoden 1997 purjehdukset ovat mielestäni rankimmat venelomat joilla olen koskaan ollut. Siitä huolimatta, ettemme joutuneet myrskyihin eikä mitään varusteongelmia ollut (toisaalta, vaikka tuollaisia olisikin ollut niin eipä niillä varmaankaan olisi ollut vaikutusta kokonasuuteen).

[1998..2003]

Myöhemmät vuodet ovat sujuneet pääosin jo rutiinilla.

Tuosta, minkä kirjoitin syksyllä -97, "Vuoden 1997 purjehdukset ovat mielestäni rankimmat venelomat joilla olen koskaan ollut", pidän yhä kiinni ja toivon ettei tilanne siitä miksikään muutukaan.


[Lähetä palautetta perhepurjehdussivuista]

[Takaisin perhepurjehdussivujen etusivulle]

[Takaisin Laurin kotisivulle (http://www.aarnio.org/lauri/)]